en:Εταιρεία:News & Events:Company:SEAT prepares to go back to work GR/EL

Η SEAT θα διενεργήσει PCR τεστ στους 15.000 υπαλλήλους της για την επιστροφή στους στην εργασία

Η SEAT θα διενεργήσεις PCR τεστ στους 15.000 υπαλλήλους της προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων από τη νόσο COVID19. Η αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να επανεκκινήσει σταδιακά τη δραστηριότητα της στις 27 Απριλίου, και στα πλαίσια των μέτρων υγείας και ασφάλειας, συμφώνησε με τους εκπροσώπους των συνδικάτων να διενεργήσει PCR τεστ για τον έλεγχο του ιού SARS-CoV-2. Τα διαγνωστικά PCR τεστ είναι τα πιο αξιόπιστα για να ανιχνεύσουν εάν το άτομο που εξετάστηκε έχει προσβληθεί από τον ιό COVID-19.


Η SEAT είναι η πρώτη εταιρεία στην Ισπανία που διενεργεί αυτά τα τεστ. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιούνται περισσότερα από 3.000 τεστ σε εβδομαδιαία βάση στους εργαζόμενους παραγωγής στα SEAT Martorell, SEAT Barcelona, SEAT Componentes και CROS (SEAT Spare Parts Centre), καθώς και άλλους επαγγελματίες της εταιρείας ενώ θα επεκταθούν και σε άλλες εταιρείες του Volkswagen Group στην Ισπανία. Σήμερα το πρωί η SEAT ξεκίνησε τεστ σε τρεις μονάδες θεραπείας στο Κέντρο Υγείας CARS (Martorell), στις εγκαταστάσεις SEAT Barcelona και SEAT Componentes.

Ένα εργαστήριο που έχει διαπιστευτεί από το Υπουργείο Υγείας και την Καταλανική Κυβέρνηση θα αναλύσει τα τεστ χωρίς να επηρεάσει τις δραστηριότητες δημόσιας υγείας και θα συντονιστεί από την SEAT Medical Service, υπό την εποπτεία του Dr. Bonaventura Clotet, director of IrsiCaixa και μέλος της SEAT Scientific Committee. Αυτά τα τεστ αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου πακέτου προληπτικών μέτρων που στοχεύουν στη διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Ο SEAT President and Vice-president for Finance and IT, Carsten Isensee διαβεβαίωσε ότι «τώρα που έχει ξεπεραστεί η πιο δύσκολη φάση του COVID-19, αντιμετωπίζουμε το πρώτο στάδιο επιστροφής στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε αυστηρά μέτρα υγείας και ασφάλειας για να διασφαλίσουμε ότι η επιστροφή στην εργασία πραγματοποιείται με πλήρη ασφάλεια. Με την απόφαση της SEAT να επενδύσει στο πρόγραμμα PCR τεστ βοηθάμε επίσης τις υγειονομικές αρχές να κατανοήσουν την έκταση της πανδημίας».

Η δραστηριότητα θα επανενεργοποιηθεί με μία βάρδια και ο ρυθμός της παραγωγής θα αυξάνεται

Ο Dr. Bonaventura Clotet τόνισε ότι «ο έλεγχος όλων των υπαλλήλων είναι ο καλύτερος τρόπος για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης του ιού. Επιπλέον, από επιδημιολογική άποψη, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις επιστημονικές γνώσεις που έχουμε για τη νόσο COVID-19, καθώς το εργατικό δυναμικό της SEAT είναι ένα μεγάλο, αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινωνίας. Τα αποτελέσματά των τεστ, τα οποία είναι ανώνυμα και εμπιστευτικά, θα αποτελέσουν τη βάση μιας επιστημονικής μελέτης που διεξάγεται από την SEAT Healthy Company Scientific Committee».

Σταδιακή επιστροφή στη παραγωγική δραστηριότητα

Η SEAT πρόκειται να ξαναρχίσει την παραγωγή την επόμενη Δευτέρα 27 Απριλίου στα εργοστάσια στο Martorell, Βαρκελώνη και Componentes. Η επιστροφή στη δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί σταδιακά με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας. Η απόφαση αυτή αποσκοπεί επίσης να συμβάλει στην επανενεργοποίηση της απασχόλησης στη SEAT και στις εταιρείες προμηθευτών, για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης στην υγεία. Υπό αυτήν την έννοια, η εταιρεία έχει επικοινωνήσει με τους κύριους προμηθευτές προκειμένου να συντονίσει την επανεκκίνηση της επιχείρησης.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από 27 Απριλίου έως 4 Μαΐου, μία βάρδια θα λειτουργεί σε καθεμία από τις τρείς γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στο Martorell, όπου κατασκευάζονται τα SEAT Ibiza, SEAT Arona, SEAT Leon και Audi A1, και καταλαμβάνουν περίπου στο ένα τρίτο της χωρητικότητας. Συνολικά, η εταιρεία θα παράγει περίπου 325 αυτοκίνητα την ημέρα τις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας. Από τις 11 Μαΐου, δύο βάρδιες θα λειτουργούν σε καθεμία από τις γραμμές παραγωγής, επίσης στο ένα τρίτο του συνηθισμένου όγκου παραγωγής και θα κατασκευάζουν περίπου 650 αυτοκίνητα την ημέρα. Η SEAT αναμένει να επιστρέψει στο ρυθμό παραγωγής πριν από την κρίση από τον Ιούνιο και μετά, με βάση την εξέλιξη της νόσου COVID-19 και τις επιπτώσεις της στην εμπορική δραστηριότητα. 

Νέα μέτρα υγείας και ασφάλειας

Η επιστροφή στη δραστηριότητα θα γίνει με ιδιαίτερη έμφαση στην υγεία και την ασφάλεια ολόκληρου του εργατικού δυναμικού. Για το σκοπό αυτό, η SEAT έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα σταδιακής επιχειρησιακής ανάκαμψης, του οποίου η κύρια προτεραιότητα είναι να διασφαλίσει την προστασία όλων των εργαζομένων από τον COVID-19, το οποίο περιλαμβάνει ενημέρωση, οργανωτικά, προληπτικά και υγειονομικά μέτρα, καθώς και ορισμένα ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους που ενδέχεται να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο και δεν πρέπει να εργάζονται στα πρώτα στάδια επανεκκίνησης.

Η SEAT κατασκευάζει χειρουργικές μάσκες στο εργοστάσιο στο Martorell

Συγκεκριμένα, η SEAT σχεδίασε ένα ακριβές πρωτόκολλο υγείας σε συνεργασία με την Joint Prevention Service για τις εταιρείες του Ομίλου Volkswagen στην Ισπανία και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, σύμφωνα με το οποίο, εκτός από τα PCR τεστ, οι γραμμές παραγωγής θα προσαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να διατηρήσουν απόσταση ασφαλείας δύο μέτρων και εάν δεν το επιτρέπουν τα χαρακτηριστικά του χώρου εργασίας, θα παρέχονται πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της προσωπικής υγείας και ασφάλειας. Επιπλέον, όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν χειρουργικές μάσκες και θα έχουν απολυμαντικό τζελ. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις θα καθαρίζονται επίσης προσεκτικά πριν και μετά από την αλλαγή κάθε βάρδιας.

Όσο αυτό το πρωτόκολλο ισχύει για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, τα επίπεδα παραγωγής πριν από την κρίση δεν μπορούν να ανακτηθούν. Για αυτόν τον λόγο, το management της SEAT και οι εκπρόσωποι των συνδικάτων διαπραγματεύονται ένα προσωρινό σχέδιο απολύσεων για οργανωτικούς λόγους για τους εργαζόμενους στην παραγωγή. Η προσωρινή απόλυση θα διαρκέσει το πολύ για οκτώ εβδομάδες, έως ότου η παραγωγή ξαναρχίσει τον προ-πανδημικό ρυθμό.

Το προσωπικό που δεν συνδέεται με την παραγωγή θα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα προσωρινής απόλυσης. Έως ότου η επιχείρηση επιστρέψει στο φυσιολογικό, η SEAT θα δώσει προτεραιότητα στην τηλεργασία όπου είναι δυνατόν, ειδικά για εκείνους με παιδιά κάτω των 14 ετών. Οι πρώτοι υπάλληλοι που δεν συνδέονται με την παραγωγή επέστρεψαν σταδιακά στα κέντρα εργασίας τους από τα μέσα Απριλίου και η επιστροφή θα είναι πλήρης τις επόμενες εβδομάδες. 

Η δέσμευση της SEAT να παράγει είδη υγείας

Τις τελευταίες εβδομάδες μη παραγωγικής δραστηριότητας εξαιτίας της νόσου του κορονοϊού, η SEAT ανέλαβε ορισμένες πρωτοβουλίες για να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η εταιρεία προσάρμοσε τη γραμμή κατασκευής του υποπλαισίου του νέου SEAT Leon για την κατασκευή αναπνευστήρων, ως αντίδραση στις ανάγκες υγείας που προκλήθηκαν από την κρίση COVID-19. Η SEAT παρήγαγε περισσότερους από 600 αναπνευστήρες σε μια εβδομάδα και σταμάτησε την παραγωγή την περασμένη Παρασκευή λόγω της μειωμένης επιβάρυνσης των ICU. 

Επιπλέον, η SEAT συνεργάστηκε επίσης με άλλες εταιρείες για να παράγει χειρουργικές μάσκες από φίλτρα που χρησιμοποιούνται στους θαλάμους βαφής στο εργοστάσιο στο Martorell. Μέχρι στιγμής, χιλιάδες μάσκες έχουν κατασκευαστεί και διανεμηθεί σε νοσοκομεία, δυνάμεις ασφαλείας και άλλους οργανισμούς. Ο Ισπανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης έχει εγκρίνει προσωρινά τη χρήση αυτών των μασκών κατά τη διάρκεια των συνθηκών έκτακτης ανάγκης για την υγεία που προκαλείται από τη νόσο COVID-19.