en:Εταιρεία:News & Events:Company:SEAT Martorell turns 25 GR/EL

Ευτυχισμένα 25α γενέθλια για το SEAT Martorell

H SEAT έχει έναν ιδιαίτερο λόγο να γιορτάζει. Το εργοστάσιο της στο Martorell, η κινητήρια δύναμη πίσω από την εταιρεία, κλείνει αύριο 25 χρόνια λειτουργίας. Το εργοστάσιο εγκαινιάστηκε το 1993, μετά από 34 μήνες εργασιών και επένδυση 244,5 δις Ισπανικών πεσετών (1,47 δις ευρώ). Από τότε η SEAT έχει κατασκευάσει σε αυτές τις εγκαταστάσεις σχεδόν 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα από 39 διαφορετικά μοντέλα.

Το 1993 η SEAT μετέφερε την παραγωγή της από το παλιό εργοστάσιο στη Zona Franca της Βαρκελώνης όπου η μάρκα κατασκεύαζε αυτοκίνητα από το 1953, στις νέες εγκαταστάσεις στο Martorell, σε απόσταση μόλις 30 χιλιόμετρα μακριά. Με συνολική έκταση 2,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, σήμερα κατασκευάζονται καθημερινά περίπου 2.300 αυτοκίνητα, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περίπου το 95% της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου. Με περισσότερα από 455.000 οχήματα το 2017, η παραγωγή στο Martorell αυξήθηκε κατά 50% από το 2009, καθιστώντας το ως το εργοστάσιο που παράγει τα περισσότερα αυτοκίνητα στην Ισπανία (ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ευρώπη και ο όγδοος μεγαλύτερος στον κόσμο) και η μεγαλύτερη σε όγκο εγκατάσταση στην Ευρώπη.

H SEAT γιορτάζει την 25η επέτειο λειτουργίας του κύριου κέντρου παραγωγής της..

Ο πρόεδρος της SEAT Luca de Meo επεσήμανε ότι «το Martorell είναι συνώνυμο της προόδου και της ανάπτυξης. Το εργοστάσιο είναι η ναυαρχίδα της παραγωγής μας, οπότε είμαστε πολύ ευτυχείς που γιορτάζουμε τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του». Ο Luca de Meo θέλησε επίσης να υπογραμμίσει τη σημασία της «γιορτής των 25 χρόνων αφού το εργοστάσιο βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες στιγμές του χάρη στα νέα μοντέλα που έχουμε λανσάρει (Ibiza και Arona), στις επενδύσεις μας σε R&D, στην ποιότητα των οχημάτων μας και πάνω από όλα στο γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι δουλεύουν με αφοσίωση και ενθουσιασμό».

Το Martorell ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993 με τη 2η γενιά Ibiza και με το Cordoba, τα οποία ήταν τα πρώτα μοντέλα από έβγαιναν από τις γραμμές παραγωγής, με ρυθμό 1.500 μονάδων ημερησίως. Μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια σχεδόν κάθε μοντέλο της μάρκας κατασκευάστηκε στο Martorell, από το Toledo μέχρι το νέο Arona και το Inca van, το Arosa, το Altea και τις επόμενες γενιές Ibiza και Leon μεταξύ άλλων.

Το Martorell παράγει επίσης για άλλες μάρκες του Ομίλου Volkswagen. Από το 1995 έως το 2003 κατασκεύαζε τα Polo και Caddy, ενώ το 2011 άρχισε να παράγει το Audi Q3, το πρώτο premium αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ισπανία, το οποίο θα δώσει τη θέση του στη νέα γενιά Audi A1 το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Βιομηχανία 4.0

Το SEAT Martorell συμμετέχει πλήρως στην ανάπτυξη της Βιομηχανίας 4.0 προκειμένου να προωθήσει την έξυπνη, ψηφιοποιημένη και συνδεδεμένη παραγωγή. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ήδη εργαλεία και τεχνολογίες στις παραγωγικές της διαδικασίες που  πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ευρέως τα επόμενα χρόνια, όπως η εικονική πραγματικότητα, τα ρομπότ συνεργασίας, εκτύπωσεις σε 3D και η επαυξημένη πραγματικότητα μεταξύ άλλων. Ταυτόχρονα, η SEAT ενισχύει την συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων. Το 2017, η εταιρεία υλοποίησε πρόγραμμα κατάρτισης για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητες τους και να αλλάξουν με τον ίδιο ρυθμό όπως και ο κλάδος.

Επίσης, στο εργοστάσιο της SEAT στο Martorell γίνονται εργασίες για την κατασκευή του υψηλότερου αυτοματοποιημένου κέντρου logistics στην Ισπανία, ένα κτίριο ύψους 43,7 μέτρων το οποίο θα έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται 119.000 κιβώτια ανταλλακτικών. Αυτές οι νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία το τελευταίο τρίμηνο του 2018, θα επιτρέψουν στην εταιρεία να κάνει ένα τεράστιο ποιοτικό άλμα στον τομέα της εξυπηρέτησης, αυξάνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητά της παραγωγικής διαδικασίας χάρη σε πλήρεις αυτοματοποιημένες λύσεις.

Θέσεις εργασίας

Περισσότεροι από 12.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στις εγκαταστάσεις.

Τα τελευταία 25 χρόνια, το εργοστάσιο στο Martorell έχει καταστεί πραγματικός καταλύτης για την Ισπανία και κινητήριος μοχλός για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και βιομηχανικής ανάπτυξης. Οι εγκαταστάσεις προσφέρουν εργασία σε περισσότερους από 12.000 μόνιμους υπαλλήλους στις γραμμές παραγωγής, τα κεντρικά γραφεία και το Τεχνικό Κέντρο SEAT. Επιπλέον, κατέχει το υψηλότερο ποσοστό σε απασχόληση γυναικών στην αυτοκινητοβιομηχανία (21%), το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο εθνικό ποσοστό (11%).

Ισχυρή δέσμευση στη βιωσιμότητα

Η SEAT πραγματοποίησε πολλά projects στον τομέα της βιωσιμότητας τα τελευταία χρόνια. Το εργοστάσιο Martorell εφαρμόζει το Ecomotive Factory Plan από το 2011, το οποίο στοχεύει στη βελτιστοποίηση των πόρων της μάρκας και στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής, προκειμένου να είναι ένα εργοστάσιο αποτελεσματικό, βιώσιμο και οικολογικό.

Ξέρατε ότι…

… η επιφάνεια του εργοστασίου στο Martorell ισοδυναμεί με 400 γήπεδα ποδοσφαίρου;

... ένα νέο αυτοκίνητο φεύγει από το εργοστάσιο κάθε 30 δευτερόλεπτα, που αντιστοιχεί σε περίπου 2.300 νέα οχήματα κάθε μέρα;

... τα πιο ευρέως κατασκευασμένα οχήματα τα τελευταία 25 χρόνια είναι το Ibiza, Leon και Cordoba;

... υπάρχουν περισσότερα από 2.000 ρομπότ στο Martorell, ποσοστό που καλύπτει περίπου το 10% όλων των βιομηχανικών ρομπότ στην Ισπανία;

... το εργοστάσιο διαθέτει το μεγαλύτερο ηλιακό σταθμό στην αυτοκινητοβιομηχανία; Το έργο ονομάζεται SEAT al Sol και οδηγεί σε ετήσια μείωση εκπομπών CO2 7.000 τόνων

... οι πρωτοβουλίες για την ενεργειακή απόδοση στο Martorell περιόρισαν την κατανάλωση περισσοτέρων από 100.000 MWh, που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση πάνω από 10.200 ισπανικών νοικοκυριών;