en:Εταιρεία:News & Events:Company:SEAT achieves an operating profit record in 2018 GR/EL

Μία χρονιά ρεκόρ

Τα λειτουργικά κέρδη της SEAT ανεβαίνουν.

H SEAT το 2018 πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της (*), με αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 33,4%, φτάνοντας το ποσό ρεκόρ των 254 εκατομμυρίων ευρώ (2017: 191 εκατομμύρια ευρώ).

Η αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε λειτουργικά κέρδη 254 εκατομμυρίων ευρώ το 2018, μια αύξηση της τάξης του 33,4%.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε χθες ο Όμιλος Volkswagen, η SEAT έκλεισε το έτος 2018 με κύκλο εργασιών 10.202 δις ευρώ, 3,1% υψηλότερο από το 2017 (9.892 δις ευρώ), και ο υψηλότερος στην ιστορία της εταιρείας.

Τα λειτουργικά κέρδη της SEAT ενισχύθηκαν από το ρεκόρ πωλήσεων που επιτεύχθηκε το 2018 και την πώληση μοντέλων με υψηλότερο περιθώριο κέρδους. Το 2018, η SEAT πούλησε 517.600 οχήματα, 10,5% περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

Ο Πρόεδρος της SEAT, Luca de Meo, δήλωσε ότι «και πάλι, το 2018 ήταν έτος αναφοράς. Η οικονομική μας κατάσταση δεν ήταν ποτέ καλύτερη χάρη στα στοιχεία πωλήσεων που αντανακλούν την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πελάτες μας. Ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο αναμόρφωσης του χαρτοφυλακίου μας με το λανσάρισμα του Tarraco και σύντομα θα ξεκινήσουμε μια δεύτερη φάση με τη φιλοδοξία να είμαστε οι κύριοι παράγοντες στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, της συνδεσιμότητας και της κοινής κινητικότητας. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και αβεβαιότητες που προκύπτουν από τους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων και τη μακροοικονομική κατάσταση».

Επιπλέον, ο Vice-president Finance, IT and Organisation, Holger Kintscher υπογράμμισε ότι «το 2018 η SEAT πέτυχε το καλύτερο τριψήφιο λειτουργικό κέρδος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το αποτέλεσμα είναι το αυστηρό πρόγραμμα κόστους-απόδοσης. Πρέπει να εντείνουμε αυτό το πρόγραμμα για να επενδύσουμε στην ηλεκτροκίνηση της εταιρείας και στη μείωση του CO2».

Το Arona ενίσχυσε τις πωλήσεις της SEAT το 2018. Η μάρκα πούλησε περίπου 100.000 μονάδες του νέου SUV πόλης, το οποίο καθιερώθηκε ως το τρίτο κορυφαίο μοντέλο της μάρκας. Το Arona αποτέλεσε επιτυχώς μαζί με τα Ibiza, Leon και Ateca έναν από τους τέσσερις πυλώνες της μάρκας και συνέβαλε ώστε η SEAT να σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων σε χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Ελβετία, το Ισραήλ και το Μαρόκο. Οι παγκόσμιες πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 12,8% και τους πρώτους δύο μήνες της φετινής χρονιάς σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018, φθάνοντας το ρεκόρ των 88.900 πωλήσεων.

Ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 10 δις ευρώ, καταγράφοντας επίσης νέο ρεκόρ.

Η συνολική παραγωγή οχημάτων SEAT αυξήθηκε κατά 10,2% το 2018 για να καταλήξει στο ρεκόρ των 528.300 αυτοκινήτων. Το 2018, η SEAT κατασκεύασε οχήματα σε Martorell, Kvasiny και Mlada Boleslav (Τσεχία), Palmela (Πορτογαλία) και Μπρατισλάβα (Σλοβακία) καθώς και στο Wolfsburg (Γερμανία), όπου ξεκίνησε η παραγωγή του νέου SEAT Tarraco

Επιπλέον, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μετά την έγκριση της συλλογικής σύμβασης εργασίας του 2016, οι εργαζόμενοι της SEAT στις 15 Απριλίου θα λάβουν bonus 1.068€ ο καθένας για τα επιτευχθέντα αποτελέσματα, 49.2% περισσότερα από πέρυσι (2017: 716€).

(*)Τα αποτελέσματα αυτά περιλαμβάνονται στην παρουσίαση του Group Volkswagen που εφαρμόζει Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IAS/IFRS) και ενοποιεί τα στοιχεία της SEAT. Η SEAT θα παρουσιάσει τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα στις 27 Μαρτίου σύμφωνα με το Iσπανικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο, μη συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών εταιρειών. Σε αυτήν την παρουσίαση, η SEAT θα κάνει ανασκόπηση του έτους 2018 και θα εξηγήσει τη μελλοντική στρατηγική της μάρκας.