en:Εταιρεία:News & Events:Company:The CUPRA Formentor unveiling. GR/EL

Αποκάλυψη του CUPRA Formentor

Το CUPRA Formentor είναι το πρώτο μοντέλο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη CUPRA.

Το crossover υψηλών επιδόσεων συνδυάζει το DNA της μάρκας με τη σχεδίαση και την κατασκευή του μέλλοντος, προσφέροντας ένα εμβληματικό μοντέλο που συνδυάζει την πολυπλοκότητα, την καινοτομία καθώς και μία δυναμική εμπειρία οδήγησης.

Καθώς η αγορά εξελίσσεται, το CUPRA Formentor συγκεντρώνει τα οφέλη ενός αυτοκινήτου επιδόσεων με τις ιδιότητες ενός SUV, που βασίζεται στην κληρονομιά της μάρκας CUPRA, σε μία περίοδο που η κατηγορία CUV σημειώνει απίστευτη ανάπτυξη.

«Το CUPRA Formentor είναι ένα μεγάλο βήμα στο ταξίδι μας να καθιερώσουμε την CUPRA ως μία επιθυμητή μάρκα για τους λάτρεις των αυτοκινήτων. Με μία συναρπαστική σχεδίαση, κινητήρες υψηλής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένου ενός plug-in hybrid, έχουμε κάνει το CUPRA Formentor ένα πολύ ιδιαίτερο αυτοκίνητο για ιδιαίτερους ανθρώπους», δήλωσε ο Wayne Griffiths, CUPRA Chairman of the Board and CEO.

Εξωτερική σχεδίαση: η ουσία της CUPRA

To CUPRA Formentor, το πρώτο αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τη CUPRA, πήρε το όνομα του από το πιο όμορφο και άγριο ακρωτήριο στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες. Το αυτοκίνητο ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της τοποθεσίας που γίνονται εμφανή στην εξωτερική σχεδίαση του crossover υψηλής απόδοσης.

«Το CUPRA Formentor είναι ένα ελκυστικό αυτοκίνητο από άποψη επιδόσεων, τεχνολογίας και αισθητικής και βασίζεται στην ομορφιά των αναλογιών του, στη δύναμη της σχεδιαστική του γραμμής και στην τελειότητα των λεπτομερειών του», δήλωσε ο Alejandro Mesonero-Romanos, Director of Design.

Οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν το τελευταίο τετράμηνο του 2020

Τα βράχια του ακρωτηρίου, ενέπνευσαν τη σχεδιαστική ομάδα για τις πλαϊνές του γραμμές που φανερώνουν δυναμισμό και αίσθηση κίνησης, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο συναίσθημα.

To αμάξωμα θυμίζει ένα ισχυρό όχημα παντός εδάφους, αλλά η σχεδίαση του CUPRA Formentor χρησιμοποιεί την αισθητική τεχνική για να ελαφρύνει τη σιλουέτα του οχήματος. Σε αντίθεση με το σκληρό, τραχύ φινίρισμα ενός παραδοσιακού SUV, το CUPRA Formentor συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός οχήματος παντός εδάφους με τα συμπαγή στοιχεία ενός hatchback.

Με αυτή την έννοια, οι διαστάσεις του οχήματος αποτυπώνουν τέλεια αυτό το μείγμα χαρακτηριστικών και καλύπτουν επιτυχώς τις ανάγκες των πελατών. Το CUPRA Formentor έχει μήκος 4.450mm και πλάτος 1.839mm. Το ύψος του είναι 1.511mm παρέχοντας αξιοσημείωτο ύψος για όλους τους επιβάτες, το οποίο, σε συνδυασμό με το μεταξόνιο των 2.680mm, προσφέρει σημαντική χωρητικότητα στους πίσω επιβάτες, χώρο αποσκευών 450lt καθώς και μεγάλη σταθερότητα.

Από την άλλη πλευρά, το sportiness κάνει έντονη την εμφάνιση του στο πίσω μέρος του οχήματος ενώ ταυτόχρονα τονίζεται το μήκος της πίσω πόρτας υπογραμμίζοντας τις δυναμικές του διαστάσεις. Αυτή η αδιάκοπη σχεδίαση τονίζει σημαντικά την εξωτερική ποιότητα του οχήματος, η οποία ενισχύεται από το κατά μήκος πίσω φωτισμό που μεγεθύνει την ξεχωριστή εμφάνιση του πίσω μέρους καθώς και τις standard ζάντες αλουμινίου 19΄΄ - επίσης διαθέσιμες σε χάλκινο χρωματισμό – με φρένα Brembo 18΄΄.

Ο συνολική εξωτερική σχεδίαση ενισχύεται από ευρεία παλέτα διαθέσιμων χρωμάτων: εκτός από τα τέσσερα απλά και μεταλλικά χρώματα (Urban Silver, Midnight Black, Magnetic Tech ή Candy White) το CUPRA Formentor είναι επίσης διαθέσιμο σε τρία ειδικά χρώματα (Graphene Grey, Dark Camouflage και Desire Red) καθώς και σε δύο ματ χρωματικές επιλογές (Petrol Blue Matt και Magnetic Tech Matt) που προσθέτουν οπτική κομψότητα και προσωπικότητα στο όχημα.

Εσωτερική σχεδίαση: το σύγχρονο όραμα του sportiness

H εκφραστική εξωτερική σχεδίαση του CUPRA Formentor ταιριάζει απόλυτα με το υψηλής ποιότητας εσωτερικό του, το οποίο παρέχει αίσθηση νεωτερισμού και sportiness, σεβόμενο της αξίες της μάρκας.

Η ποιότητα και το sportiness που προσφέρει το Formentor θέτουν υψηλά πρότυπα

Από την στιγμή που ανοίγει η πόρτα, οι επιβάτες βλέπουν το welcome light στο έδαφος ενώ περνώντας στο εσωτερικό συναντούν υλικά υψηλών προδιαγραφών και διακοσμητικές λεπτομέρειες υψηλής στιλπνότητας σε χρώμα σκούρου χρωμίου και μαύρου, που ενισχύουν την αισθητική της καμπίνας.

Τα bucket καθίσματα, διαθέσιμα σε Petrol Blue και μαύρο δέρμα, δίνουν την αίσθηση της ελαφρότητας, ενώ παράλληλη τονίζουν τα διαπιστευτήρια επιδόσεων του CUPRA Formentor, καθώς ο οδηγός κάθεται χαμηλότερα και σε πιο εργονομική και σπορ θέση.

Το ταμπλώ που δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται βρίσκεται σε οριζόντια διάταξη, ενισχύοντας τη μεγιστοποίηση της εκφραστικότητας τους οχήματος. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πόρτες που παρέχουν επιπρόσθετα διάφορες λειτουργίες ασφαλείας όπως ανίχνευση τυφλών σημείων και exit assist.

H πανοραμική οθόνη 12΄΄ στο ταμπλώ με online λειτουργίες πλοήγησης, αποτελεί πηγή λειτουργικότητας και συνδεσιμότητας στους επιβάτες. Η τεχνολογία βρίσκεται στο προσκήνιο μέσα στο αυτοκίνητο χάρη στην ενσωμάτωση του digital cockpit που παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες οδήγησης ακριβώς μπροστά στον οδηγό, ο οποίος ενθουσιάζεται από το νέο τιμόνι που ενσωματώνει το κουμπί εκκίνησης κινητήρα και CUPRA mode selector.

Κινητήρες

Το CUPRA Formentor θα λανσαριστεί αρχικά με δύο κινητήρες υψηλών επιδόσεων, έτοιμοι να προσφέρουν μία μοναδική οδηγική εμπειρία.

Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται ένας 2.0lt TSI Turbocharged κινητήρας βενζίνης με συνολική ισχύ 310PS (228kW) και ροπή 400Nm που προσφέρει την απόλυτη έκφραση του DNA της μάρκας CUPRA. Ο κινητήρας αυτός θα συνδυαστεί με τεχνολογία 4Drive που παρακολουθεί συνεχώς την οδήγηση για να τροφοδοτήσει με ισχύ το σωστό τροχό, στον ακριβή χρόνο που χρειάζεται.

Το CUPRA Formentor, ωστόσο, κοιτάζει το μέλλον για αναβαθμισμένη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση, ενσωματώνοντας την υβριδική τεχνολογία plug-in υψηλής απόδοσης. Ο βενζινοκινητήρας 1.4lt TSI 150PS (110 kW), συνδυασμένος με τον ηλεκτρικό κινητήρα 85 kW με μπαταρία ιόντων λιθίου 13 kWh, επιτρέπει στο CUPRA Formentor να επιτύχει τις επιδόσεις που οι πελάτες περιμένουν, πάντα σε αρμονία με την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, ο κινητήρας αυτός παρέχει συνολική μέγιστη ισχύ 245PS (180kW) και ροπή 400Nm με ηλεκτρική αυτονομία περίπου 50km.

Και οι δύο συνδυασμοί κινητήρων επωφελούνται από ένα κιβώτιο ταχυτήτων DSG με διπλό συμπλέκτη που βοηθάει τις αλλαγές των ταχυτήτων να γίνουν πιο ομαλές. Η τεχνολογία shift-by-wire είναι σχεδιασμένη ώστε ο επιλογέας ταχυτήτων να μην συνδέεται με το κιβώτιο μηχανικά αλλά να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά σήματα για τις αλλαγές. Η τεχνολογία προσθέτει υψηλότερα επίπεδα επιδόσεων, αλλά προσθέτει μία νέα διάσταση στην οδηγική απόλαυση. Και όταν οι οδηγοί θελήσουν μία ακόμα πιο διαδραστική οδηγική εμπειρία, τα χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι κάνουν τη σύνδεση μεταξύ οχήματος και οδηγού πιο στενή.

Με την προηγμένη ρύθμιση πλαισίου DCC και το προοδευτικό σύστημα διεύθυνσης, το όχημα αποδίδει μεγαλοπρεπώς, ανεξάρτητα από τις οδηγικές συνθήκες ή το στυλ οδήγησης: με το ρυθμιστή ολίσθησης DCC, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει με ακρίβεια τη ρύθμιση που θέλει, ειδικά σε Εξατομικευμένη Λειτουργία.

Ασφάλεια και συνδεσιμότητα

Η CUPRA είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για το αποκορύφωμα των επιδόσεων, αλλά αυτό σε συμφωνία με την αποφασιστικότητα της να προσφέρει στους πελάτες υψηλά επίπεδα συνδεσιμότητας και ασφάλειας.

Το CUPRA Formentor θα ενσωματώσει τις πιο εξελιγμένες λύσεις infotainment και συνδεσιμότητας ώστε να κρατήσει τους πελάτες σε επαφή, μεταφέροντας την ψηφιακή τους ζωή μέσα στο όχημα.

Οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν το τελευταίο τετράμηνο του 2020

Το infotainment system 12΄΄ μειώνει τη χρήση των διακοπτών και ενσωματώνει έλεγχο φωνής και κίνησης. Το σύστημα συνδυάζει το Full Link system συμβατό τόσο με Apple CarPlay (ασύρματο) όσο και με Android Auto. Οι επιβάτες μπορούν επίσης να συνδέσουν το τηλέφωνο τους στο όχημα μέσω USB ή μέσω Bluetooth για πρόσβαση στο οικοσύστημα των εφαρμογών τους.

Χάρη σε μια ενσωματωμένη κάρτα SIM, το αυτοκίνητο θα έχει στη διάθεση του την εφαρμογή Connect, η οποία φέρνει τα online services απευθείας στο όχημα, επιτρέποντας στους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε downloadable apps, σε απευθείας σύνδεση με ραδιόφωνο και σε ένα εκτεταμένο οικοσύστημα λειτουργικότητας με remote data και έλεγχο του οχήματος.

Και όταν οι χρήστες είναι εκτός του οχήματος, μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων οδήγησης, των πληροφοριών στάθμευσης, της κατάστασης του οχήματος και τις ειδοποιήσεις ταχύτητας χρησιμοποιώντας την εφαρμογή smartphone. Και για τις εκδόσεις high-performance plug-in hybrid, οι οδηγοί μπορούν να διαχειριστούν τη διαδικασία φόρτισης και να ελέγξουν τον κλιματισμό από απόσταση.

Ταυτόχρονα, μια σειρά συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας οδηγού σημαίνει ότι το CUPRA Formentor θα προσφέρει ασφαλή οδήγηση στην κατηγορία, μειώνοντας το άγχος ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες οδήγησης με το ημι-αυτόνομη οδήγησης επιπέδου 2. Μεταξύ των σημαντικότερων χαρακτηριστικών είναι τα Predictive Adaptive Cruise Control, Emergency Assist, Travel Assist, Side και Exit Assist.

Οι πωλήσεις του CUPRA Formentor θα ξεκινήσουν το τελευταίο τετράμηνο του 2020.

Ως συνέπεια της ακύρωσης της Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης, σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδος θα μεταδοθεί στο SEAT Media Center δικτυακό web conference.