en:Εταιρεία:News & Events:Company:SEAT marks 10 million cars manufactured in Martorell GR/EL

25 χρόνια παραγωγής

Η SEAT σπάει το φράγμα 10 εκατομμυρίων οχημάτων

Το εργοστάσιο της SEAT στο Martorell, το οποίο φέτος γιορτάζει την 25ηεπέτειο λειτουργίας του, έφτασε μέσα στο τρέχον έτος το ορόσημο των 10 εκατομμυρίων παραχθέντων οχημάτων. 39 διαφορετικά μοντέλα έχουν βγει από τις γραμμές παραγωγής του μεγαλύτερου εργοστασίου  αυτοκινήτων στην Ισπανία, με γκάμα από τη δεύτερη γενιά SEAT Ibiza και το πρώτο SEAT Cordoba μέχρι το Arona ή το Audi A1 το οποίο τώρα βρίσκεται στις πρώτες εβδομάδες παραγωγής του.

VR, συνεργατικά ρομπότ, 3D εκτυπώσεις και AR αποτελούν όλα μέρος των διαδικασιών ανάπτυξης και παραγωγής οχημάτων.

Το εργοστάσιο εγκαινιάστηκε το 1993, με επένδυση 244,5 δις Ισπανικών πεσετών (1,47 δις ευρώ). Η SEAT μετέφερε την παραγωγή της μετά από 40 χρόνια από το παλιό εργοστάσιο στη Zona Franca της Βαρκελώνης και έκτοτε όλα τα κύρια μοντέλα της μάρκας κατασκευάστηκαν στο Martorell, καθώς και τα Audi Q3 και A1. Το Martorell είναι το τρίτο μεγαλύτερο εργοστάσιο του Ομίλου Volkswagen στην Ευρώπη και το σημείο αναφοράς της Βιομηχανίας 4.0 στην προώθηση της έξυπνης, ψηφιοποιημένης και συνδεδεμένης παραγωγής.

Το αυτοκίνητο με νο. 10.000.000 που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής ήταν ένα Arona FR 1.5 TSI με χρώμα Desire Red και οροφή Midnight Black, το οποίο παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα στον ειδικό εκθεσιακό χώρο του εργοστασίου στο Martorell. Το Arona κατασκευάστηκε στην πλατφόρμα MQB A0, την οποία μοιράζεται με το Ibiza και το νέο Audi A1. Η SEAT ήταν η πρώτη μάρκα του Ομίλου Volkswagen που χρησιμοποίησε την πλατφόρμα MQB A0 που επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στην κατασκευή διαφορετικών ειδών αμαξωμάτων.

Ο SEAT Vice-president Production and Logistics Dr. Christian Vollmer δήλωσε ότι «από το 1993 που εγκαινιάστηκε, η καρδιά της SEAT είναι γνωστή για την καινοτομία της. Χάρη στις συνεχείς επενδύσεις στην τεχνολογία και σε ένα υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό, το εργοστάσιο κάθε χρόνο βελτίωνε την ποιότητα των προϊόντων και των διαδικασιών μέχρι να γίνει αυτό που είναι σήμερα - το εργοστάσιο που κατασκευάζει τα περισσότερα αυτοκίνητα στην Ισπανία και ένα σημείο αναφορά της Βιομηχανίας 4.0 και της ψηφιοποίησης».

Ματιά στο μέλλον – Βιομηχανία 4.0

Τα τελευταία 25 χρόνια, οι διαδικασίες παραγωγής στο εργοστάσιο έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Με αυτή την έννοια, η SEAT δεσμεύεται να μετατρέψει το εργοστάσιο στο Martorell σε πρότυπο Βιομηχανίας 4.0, με στόχο τη δημιουργία ενός έξυπνου, ψηφιοποιημένου και συνδεδεμένου εργοστασίου που προσαρμόζεται στις ανάγκες και στις διαδικασίες παραγωγής και το οποίο διαχειρίζεται πόρους και επικοινωνεί μεταξύ διαφόρων κλάδων με μεγάλη αποδοτικότητα.

Ως παράδειγμα αυτού του μετασχηματισμού, το εργοστάσιο σήμερα διαθέτει περισσότερα από 2.000 ρομπότ τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο και θα διαδραματίσουν ακόμα σημαντικότερο τα επόμενα χρόνια. Βρίσκονται σε συνεχή κίνηση προκειμένου να συναρμολογήσουν περισσότερα από 3.000 μέρη που εξοπλίζουν κάθε νέο αυτοκίνητο. Όλες αυτές οι καινοτομίες συνυπάρχουν με τους 8.000 εργαζόμενους στο εργοστάσιο, που παραδίδουν καθημερινά 2.400 αυτοκίνητα, νούμερο το οποίο ισοδυναμεί με ένα περίπου αυτοκίνητο κάθε 30 δευτερόλεπτα.

Martorell - Ορόσημο των επενδύσεων, της απασχόλησης και της παραγωγής

Η «επιθετική» προϊοντική πολιτική που εφάρμοσε τα δύο τελευταία χρόνια η SEAT απαιτούσε επενδύσεις ρεκόρ στο R&D, οι οποίες το προηγούμενο έτος ανήλθαν σε 962 εκαταμμύρια ευρώ. Σήμερα το εργοστάσιο παράγει τα μοντέλα Ibiza, Leon και Arona. Πρόσφατα στις γραμμές παραγωγής προστέθηκε το Audi A1. H Audi χρησιμοποίησε επίσης το εργοστάσιο στο Martorell για την επιτυχημένη παραγωγή του Audi Q3 1ης γενιάς εδώ και επτά χρόνια.

Λόγω της αυξημένης παραγωγής στο εργοστάσιο στο Martorell, της εφαρμογής στρατηγικών σχεδίων που σχετίζονται με τη συνδεσιμότητα των αυτοκινήτων και την ψηφιοποίηση της εταιρείας καθώς και του λανσαρίσματος του Tarraco, το εργατικό δυναμικό της SEAT αυξήθηκε σε περισσότερους από 15.000 επαγγελματίες. Από αυτούς, πάνω από 12.500 εργάζονται στο Martorell, στη γραμμή παραγωγής, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και στο Τεχνικό Κέντρο της SEAT, όπου σχεδιάζονται και αναπτύσσονται όλα τα μοντέλα της μάρκας. Μόνο το 2018, περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση αορίστου χρόνου με την εταιρεία.

SEAT - Ισχυρή δέσμευση στη βιωσιμότητα

Η SEAT πραγματοποίησε πολλά projects στον τομέα της βιωσιμότητας τα τελευταία χρόνια. Η δέσμευση της στον τομέα αυτό περιλαμβάνει όλες τις εταιρικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων R&D, παραγωγή, logistics και πωλήσεις.

Το εργοστάσιο στο Martorell εφαρμόζει το Ecomotive Factory Plan από το 2011, το οποίο στοχεύει στη βελτιστοποίηση των πόρων και στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής, προκειμένου να είναι ένα εργοστάσιο αποτελεσματικό, βιώσιμο και οικολογικό. Η εταιρεία στοχεύει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του 2010 στα μισά μέχρι το 2025. Τα τελευταία 7 χρόνια, η SEAT έχει ήδη μειώσει τον περιβαλλοντικό της αντίκτυπο κατά 35,5% χάρη σε πρωτοβουλίες όπως η SEAT al Sol, ο μεγαλύτερος ηλιακός σταθμός στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, μια εγκατάσταση που ανακτά ενέργεια από τους φούρνους βαφής ή ένα οικολογικό πεζοδρόμιο που μειώνει τoυς ρύπους κατά 40%, μεταξύ άλλων.